tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.6.2018

Kilosu değil tanesi 1 TL!

Kilosu değil tanesi 1 TL!

Haziran ayında tüketici fiyatları neredeyse 2 katına çıkan patates ve soğan fiyatları, enflasyonun tarım ürünlerindeki yansıması oldu.

Fiyatlarıyla her zaman diğer sebzelere oranla mütevazı olmasıyla bilinen patates ve soğanda bu yılki zamlanma durulmuyor. Patatesin kilogram fiyatı 1 ay içinde yüzde 94 artarak 6 TL’lere, soğandaki yükseliş ise çok daha dramatik oldu. Haziran ayında yüzde 212 artan soğan fiyatları 6,5 TL civarında seyrediyor.

Soğan artık benzinden de pahalı!

İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerin hallerindeki ürün fiyatları iki üründeki enflasyonu göz önüne serer nitelikte. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü’ndeki verilere göre Mayıs ayında İstanbul Hali’nde kilosu 1-1,6 TL olan soğan şu anda 3-4 TL’den satılıyor. Market raflarına ortalama 6,5 TL’den yansıyan fiyatıyla soğan, litresi 6,3 TL olan benzini de geçmiş durumda.

Patates kendi evinde 4 TL'yi gördü

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında 1,3-2 TL arasında değişen patates fiyatları da 1 yıl içinde yüzde 75, son 1 ay içinde ise yüzde 94 arttı. Hal fiyatları İstanbul’da 4,5, Ankara’da 3,8, İzmir’de ise 3,2 TL’ye dayanan patatesin kilosu marketlerde 4-6,5 TL civarına kadar ulaştı. Üretiminin en önemli merkezlerinden olan İzmir-Ödemiş’te hasadı devam eden patates raflarda 4 TL’den satılıyor.

kilosu-degil-tanesi-1-tl2.jpg

Maliyetler yükseldi, ekim azaldı

Soğan ve patatesteki fiyat artışında azalan ekim alanları ve artan üretim maliyetlerinin yanı sıra patateste son günlerde yaşanan aşırı yağışların da etkili olduğu belirtiliyor. Bu yıl geniş alanda görülen mildiyö hastalığının verimi düşürdüğü patateste üreticilerin elinde ürün kalmaması fiyatları daha da yukarı çekti.

Piyasayı erkenci ürünler rahatlatacak

Patates ve soğanda ülke genelinde bu yıl randıman düşüklüğü yaşandığını söyleyen Afyon-Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, “Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve üreticinin birkaç yıldır zarar etmesi nedeniyle patates ekimi azaldı” derken 15-20 içinde erkenci patateslerin piyasaya çıkmasıyla fiyatlarda rahatlama olabileceğini belirtiyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.