tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.6.2018

Bitki bilimini mikroskopla buluşturdu

bitki-bilimini-mikroskopla-bulusturdu.jpg

Buluşlarıyla bitki bilimi tarihine geçen İskoç botanikçi Robert Brown, bundan 160 yıl önce yaşama veda etti.

Bugün 10 Haziran; İskoç bitki araştırmacısı Robert Brown’ın ölüm yıldönümü. Bitkilerin üreme ve beslenmesi alanındaki çalışmalarıyla tarım biliminde yepyeni kapılar açan Brown, bitki taksonomisine kazandırdığı çok sayıda yeni bitkinin yanı sıra mikroskop kullanımında öncü olmasıyla da ünlü.

1773 yılında dünyaya gelen Brown, Edinburgh Üniversitesi’nde eczacılık eğitimi ile bilimsel yaşamına başlamış olsa da kısa süre sonra bitkilere olan ilgisi onu botanik alanında çalışmalara yönlendirdi. Spor üreten çiçeksiz bitkiler olan kriptogamlar üzerine çalışmaya başlayan Brown, bu tarihten sonra bitkilerin üreme süreçlerine dair pek çok bilinmeyen noktayı bilimsel literatüre kazandırmayı başardı.

Genç yaşında kendini ispatlayan botanikçi

1800’lere gelindiğinde henüz genç yaşında İngiltere’nin en ünlü botanikçilerinden biri olarak kabul edilmeye başlayan Brown, aynı zamanda bitki araştırmalarında mikroskop kullanımına verdiği önemle mikroskobi bilimine de pek çok yenilik kazandırdı.

Brown’ın Chlarkia pulchella bitkisinin polenlerini mikroskopta incelerken gözlemlediği partikül hareketliliği, bitkilerin üreme süreçlerine dair yeni bir bakış açısı kazandırdı. Benzer hareketliliklerin farklı inorganik maddelerin partiküllerinde de gözlemlenmesinin ardından bu fenomene “Brownian Motion” (Brown hareketliliği) adı verildi.

bitki-bilimini-mikroskopla-bulusturdu1.jpg

Avustralya’nın bitkisel keşfi!

Brown’ın 1801-1805 yılları arasında Avustralya’da yaptığı çalışmalar ise bilimsel yaşamında bir dönüm noktasını oluşturuyor. Burada topladığı ve yaklaşık 2 bini daha önce keşfedilmemiş olan 3 bin 400 farklı bitki çeşidi, Brown’ın bitki çeşitliliği üzerine gerçekleştireceği buluşlar için temel kaynağını oluşturdu. Nitekim bugün Okyanusya’nın bitki örtüsüne dair bilinen her şeyde Brown’ın izini görmek mümkün.

1858 yılında Londra’da hayata gözlerini yuman Brown geride bıraktığı çok sayıda eserle bugün de ilgi ve ihtisas alanı bitki ve tarım bilimleri olan pek çok araştırmacıya ilham vermeye devam ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.