tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.5.2018

Domateste tuta kabusu geri döndü

Domateste tuta kabusu geri döndü

Bundan 8 yıl önce domateste kriz yaratan Tuta absoluta yeniden sahnede. Bu yıl yayılımı tehlikeli boyutlara ulaşan zararlı üretici ve ihracatçıları alarm durumuna geçirdi.

Türkiye’de ilk olarak 2009 yılında Antalya’da rastlanan ve 1 yıl içinde geniş alanlara yayılarak domates üretimine büyük darbe vuran Tuta absoluta yeniden gündemde. Sera alanlarında yaygınlığı yeniden endişe verici boyutlara ulaşan zararlının verim ve kaliteye olumsuz etkisi ihracat pazarını riske atmaya başladı.

Geçen yıllar içinde biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle belli ölçüde kontrol altına alınan Tuta absoluta, bu yıl içinde başta Antalya olmak üzere sebze üretiminin yoğun olduğu güney bölgelerde etkinliğini ciddi biçimde arttırdı. “Domates güvesi” olarak da bilinen zararlının yeniden güçlenmesinde hem sıcak havalar hem de bitkisel mücadelenin yetersizliği etkili.

Bu yıl güveye tuzak yetişmiyor

Zirai ilaç kullanımının kalıntı sorunu nedeniyle asgariye indirildiği arazilerde başvurulan feromon ve tuzak yöntemlerinin zararlının ilerleyişini durduramadığını söyleyen uzmanlar, aynı şekilde belli ilaçların da tutaya karşı geçmişteki kadar etkili olmadığına dikkat çekiyor.

domateste-tuta-kabusu-geri-dondu1.JPG

“Bu yıl zararlı popülasyonu çok yüksek düzeyde” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, güve sorununun domateste ürün kalitesine ciddi boyutta olumsuz etki ettiğini söylerken, Antalya Ziraat Odası Meclis Üyesi Musa Coşkun ise, “Kurduğumuz tuzaklar yetişmiyor. Tülleme ile mevcut mahsulü kurtarmaya çalışıyoruz. Buna rağmen zarar gören ürün miktarı çok fazla” diye konuştu.

İlaçlar yüzde 60 etkili

Domates üretiminde tuta sorununun “inanılmaz” boyutlara ulaştığını dile getiren Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, “Şu anda kullanılan zirai ilaçların zararlıya olan etkisi yüzde 60’ı geçmiyor. Eğer bu sorunu aşmak istiyorsak topyekun mücadele başlatmalıyız” diyor.

Tehlikeli bir süreç yaşanıyor

Tuta ile mücadelede zararlının imhası ile kalıntı problemi ikilemi yaşanıyor. Geçmişte ihracatta ürünlerin pek çok kez geri dönmesine gerekçe olarak Tuta absoluta varlığı ya da ilaç kalıntısı gösterilmişti. Uzun aradan sonra Rusya’ya sevkiyatın yeniden başladığı şu günlerde iki durum da büyük risk taşıyor.

“Normalde bu sorun kimyasal yöntemlerle çözülebilir. Ancak kalıntı riski nedeniyle tuzaklama ve tülleme yolunu seçiyoruz, bu da bizi yavaşlatıyor” diyen Antalya Ziraat Odası Şube Başkanı Nazif Alp, “Üretici için çok tehlikeli bir süreç yaşanıyor. Mücadele esnasında yapılan en küçük bir hata bütün üreticiye mal edilebilir” yorumunu yapıyor.

domateste-tuta-kabusu-geri-dondu2.jpg

Rusya’da da tuta alarmı

Öte yandan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) de tutaya karşı harekete geçti. BATEM ve Zirai Karantina Müdürlüğü’yle ortaklaşa bir rapor hazırlayan BAİB Başkanı Hakkı Bahar, dünyadaki mücadele örneklerini ele alıp bilimsel hazırlık yaptıklarını ve bu çerçevede harekete geçeceklerini açıkladı.

Bu arada domates ihracatında öncelikli dış pazar hedefi olan Rusya da bugünlerde kendi tarım arazilerinde Tuta absoluta için alarm vermeye başladı. İlk olarak 2006 yılında İspanya üzerinden Avrupa’ya giriş yapan zararlı, bu yıl özellikle ülkenin Kuban bölgesinde hızlı bir yayılım göstermesiyle yetkilileri harekete geçirmiş durumda.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.