tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.2.2018

Bitki sağlığı için denetimler sıkılaşıyor

Bitki sağlığı için denetimler sıkılaşıyor

Bitki sağlığı laboratuarlarına dair getirilen yeni düzenlemeyle birlikte teşhis ve analiz kuruluşlarına sorumlu yönetici zorunluluğu getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bitki Sağlığı Teşhis Ve Analiz Laboratuvarlarının Kuruluş, Çalışma Usul Ve Esaslarının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenleme; sertifikalı tohumluk üretmek amacıyla yapılan bitki sağlığı kontrollerinde alınacak numunelerin analizine yetki verilen zararlı organizmalarla ilgili analizleri yapmak üzere, gerçek ve tüzel kişilere ait laboratuvarların kuruluş ve çalışma izinlerine, bu laboratuvarlarda çalışan personelin nitelikleri ile tutulacak kayıtlarına, bu yerlerin teknik, sağlık ve hijyenik şartlara uyumu ve denetimine ilişkin esasları kapsıyor.

Yer onayı zorunlu

Düzenlemeye göre bitki sağlığını olumsuz etkileyen zararlı organizmalarla ilgili teşhis ve analizleri yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin yer onaylarını yaptırmaları zorunlu iken söz konusu uygulamalar, bilimsel amaçlı çalışmalar ve uygulamalar ile ihracat ve ithalatta yapılacak bitki sağlığı analizlerini kapsamıyor.

bitki-sagligi-icin-denetimler-sikilasiyor2.jpg

Laboratuvarlar yılda 2 kez denetlenecek

Yönetmelikle birlikte, kapsam dahilindeki bitki sağlığı teşhis ve analiz laboratuvarlarında sorumlu yönetici çalıştırmak zorunlu hale geliyor. Ayrıca laboratuvarlarda her bölüm için asgari şartları belirlenen yeterli miktarda ve kapasitede alet, ekipman, biyolojik madde, kimyasal madde ile sarf malzemesi bulunduracak ve il müdürlüğü koordinasyonunda enstitü ya da karantina müdürlüklerince yılda en az iki kez denetlenecek.

Zararlı organizmaların bildirilmesi gerekiyor

Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise zararlı organizmaların bildirimine dair. Buna göre; laboratuvara getirilen materyalde bildirimi zorunlu olan zararlı organizmalardan biri tespit edildiğinde, durumun derhal İl Müdürlüğü ve ilin bitki sağlığı uygulamaları yönünden bağlı olduğu enstitü ya da karantina müdürlüğüne bildirilmesi gerekiyor. 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.