tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.2.2018

Karadeniz’de vampirlerle mücadele kızıştı!

Karadeniz’de vampirlerle mücadele kızıştı!

Doğu Karadeniz’de son 10 yıldır tarım arazilerinde etkili olan Ricania simulans, nam-ı diğer “vampir kelebeği”ne karşı bitki ekstratı ile mücadele edilecek.

İlk olarak 2007 yılında görülmeye başladı; sonraki yıllarda önce çay ve kivi tarlalarına ve en sonunda fındık bahçelerine kadar yayıldı. Son 10 yıldır giderek artan nüfusuyla Doğu Karadeniz tarımının adeta baş belası haline gelen Ricania simulans zararlısına karşı geçmiş mücadele yöntemlerinin yerini yenileri almaya başlıyor.

Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun bölgelerinde yayılım gösteren ve birkaç yıldır giderek daha Batı bölgelerde de görülmeye başlayan bu kelebek türü, bitkilerden beslenerek onları suyunun emiyor ve bu yolla ürünlerin kurumasına yol açıyor. Yaz aylarında ergin dönemine ulaşan kelebeklere karşı biyoteknik mücadele yaygın olarak uygulanıyor.

Organik pestisitler sonuç vermiyor

Bilindiği gibi Türkiye’de çay arazilerinde bitki korumada kimyasal mücadele yapılmıyor. Kimyasal ilaçların alternatifi olarak piyasada bulunan organik insektisitlerin de bölgede istenilen sonucu vermediğini dile getiren Doç. Dr. Mustafa Akıner, “Yaptığımız çalışmada Doğu Karadeniz’de yetişen ve böcek öldürücü özellikleri bulunan bitkilerden ekstrat elde edip bu canlı türü üzerinde deniyoruz. Denemelerde başarı sağlanması halinde bu bitkiler tüm bölgede ekilecek” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.