tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.2.2018

Her arpacık şalot değil!

her-arpacik-salot-degil2.jpg

Ağırlıkla Fransız mutfağında kendine yer bulan şalot, tüketiciler tarafından çoğunlukla tohumluk soğanla karıştırılıyor. Aradaki ayrımın farkına varabilmek için ise her iki ürüne de yakından bakmak gerek.

Şalot (Shallot), eşalot ya da arpacık soğanı… Özellikle Fransız yemek tariflerinde adı sıklıkla anılan bu küçük soğan türü, Osmanlı mutfağında da başta et yemekleri olmak üzere çok sayıda yemeğe lezzet katıyordu.  

Yaygın kullanılan diğer soğan türlerine göre daha tatlı bir tada ve nispeten hafif kokuya sahip şalotun bu özellikleri onu dünya mutfaklarında çok daha tercih edilir kılıyor. Ancak pazar tezgâhlarında arpacık soğan adıyla satışa sunulan ürünle bahsedilen reçetelerde adı geçen soğanın aynı olup olmadığı konusu tüketici tarafında kafa karışıklığına yol açıyor.

Tatlı ve hafif kokulu

Başta Fransız mutfağı olmak üzere dünya mutfaklarından birçok tarifte yer alan şalot, adını Fransızca échalote kelimesinden alıyor. İngilizce shallot olarak adlandırılan bu soğan türü bugün mutfaklarda kullanılan kültür soğanının (Allium cepa) bir varyetesi olarak biliniyor.

Her arpacık şalot değil!

Literatürde Allium cepa var. aggregatum (Syn. Allium ascalonicum) adıyla yer alan şalot, bilinen diğer soğanlara göre daha tatlı, daha hafif kokulu ve sarımsağa benzer şekilde 3 ila 5 diş oluşturan küçük boyutlu bir soğan türü.

Tohumluk satışı ağırlıkta

Marketlerde ve pazar tezgâhlarında arpacık soğan adıyla satılan soğanların çoğu zaman üreticilerin tohumluk olarak kullandığı ve kıska veya göğer olarak adlandırılan soğanlar olduğu görülüyor. Her iki ürünün ayırdına varabilmek için kültür soğanının yaygın üretim şekline yakından bakmakta yarar var.

Boyutlarıyla şalota benziyor

İki yıllık bir bitki olan soğan, tohumdan üretilmesi halinde ilk yıl minyatür bir soğanı andıran soğancıklar oluşturuyor. Sonrasında çeşitli işlemlerden geçirilerek kurutulan soğancıklar soğan üretiminde tohumluk olarak kullanılıyor.

her-arpacik-salot-degil3.jpg

Boyut itibariyle şalota yakın olan tohumluk soğan, tıpkı şalot gibi arpacık soğan olarak adlandırılıyor.  Konu ile ilgili kafa karışıklığı ise tam da buradan geliyor. Her ne kadar piyasada satışa sunulan minik soğanlar ağılıkla kıska olsa da gerçek şalot Türkiye topraklarında da üretiliyor.


Yorumlar
  • emrah yelboğa

    Türkiye topraklarında da yetiştirildiğinden bahsetmişsiniz, internette aradığım kadarıyla bulamadım. Nerden temin edebiliriz acaba?

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.