tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.12.2017

Mecliste gündem tarımdı! Neler konuşuldu?

Mecliste gündem tarımdı! Neler konuşuldu?

Önümüzdeki yılın tarım bütçesi bugün TBMM'deki görüşmelere damga vururken, tarım arazilerinin korunmasından tütün piyasasına kadar pek çok konuda hararetli tartışmalar yaşandı.

TBMM’de 11 Aralık’ta başlayan bütçe görüşmelerinde son günlere gelinirken bugünün gündemi Türkiye’nin tarım politikaları ve 2018 tarım bütçesiydi. Görüşmelere damga vuran konular ise tarımsal destekler ve ihracat-ithalat dengesi oldu.

8 milyon hektar daha toplulaştırılacak

Bütçe görüşmelerinde söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım sektörünün 2017 yılının ilk 9 aylık zaman diliminde yüzde 3,3 oranında büyüdüğünü dile getirirken, Ocak ayından bu yana 192 bölgenin tarımsal SİT alanı olarak koruma altına alındığını kaydetti.

Fakıbaba yöneltilen sorular üzerine 45 yeni ovanın daha aynı kapsama alınması için Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu belirtirken, “Koruma altına alınan ova sayısını 2018 yılında 250’ye çıkarmış olacağız” şeklinde konuştu. Fakıbaba, 2023 yılına kadar 8 milyon hektar tarım arazinin de toplulaştırılacağını açıkladı.

“Tarımsal sulamada verim yeterli değil”

Tarımda görülen büyümenin ithalata dayalı olduğunu söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, “Son 15 yılda 171 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapıldı. Halen milyonlarca hektar araziye ürün ekilmiyor, birçok arazi de tarımsal üretimden çıkarıldı” diyerek mevcut bütçenin üreticinin aleyhine olduğunu dile getirdi. Tarımsal sulama konusunu gündeme taşıyan CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, tarımsal üretimde kullanılan su şebekelerinden yeterli verim alınmadığına vurgu yaptı.

mecliste-gundem-tarimdi-neler-konusuldu1.jpg

“Üretici masrafları kadar destek alabiliyor”

“Tarımın sorunları Bakanlık bütçesinin veya desteklerin biraz daha arttırılmasıyla çözülecek türden değil” diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ise, 14 yıl içinde 1 milyon aile işletmesinin tarımı terk ettiğine dikkat çekerek, “Genel ekonomide KOBİ’ler ne ise aile işletmeleri de tarımda odur. Üreticiye verilen destek bir bağış değildir. Üreticiler ‘Biz tarımsal amaçlı 3,5-4 milyar litre mazot tüketirken peşin ÖTV ve KDV veriyoruz. Bizim ödediklerimiz kadar bize destek veriliyor’ diyor” diye konuştu.

“Tütünde yerli üretim bitiriliyor”

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ise geçtiğimiz ay tütün mamullerine getirilen vergiler ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) için öngörülen bütçeyi gündeme getirdi. “Tütün üretimine için yasal düzenleme adı altında yasal engelleme getirildi” diyen Yıldırım, “4733 sayılı yasa çıktığından bu yana tarımda gerileme yaşanıyor. TAPDK yerli tütün piyasasını bitiriyor ve bu piyasayı uluslararası sigara tekellerine bırakıyor” şeklinde konuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.