tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.12.2017

Işık kirliliği meyve üretimini düşürüyor

Işık kirliliği bitki üretimini düşürüyor

İsviçre’de yapılan bir araştırma, yapay ışıkların yoğun olduğu bölgelerde bitkilerin gelişimi için gerekli olan gece tozlaşmasının azaldığını kanıtladı.

Başta büyük şehirler olmak üzere dünya yüzeyinde ışık kirliliği sürekli bir artış içinde. Yapay ışık miktarının artması insanların sosyal ve fiziksel yapıları kadar doğayı da olumsuz yönde etkiliyor. Bunun en açık kanıtı ise tarımsal üretimde görülüyor.

İsviçre’de bulunan Bern Üniversitesi Ekoloji ve Evrim Enstitüsü’nden Eva Knop ve ekibi, yapay ışıkların bitkiler tarafından üretilen meyve sayısında azalmaya neden olduğunu kanıtladı. Araştırma sonuçlarının ışık kirliliğinin doğanın mevcut dengesini bozduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Knop, yapay ışıklar sebebiyle gece tozlaşmasının azaldığını ve bunun gün içi tozlaşmayla telafi edilemeyeceğini söylüyor.

Tozlaşma süreci sekteye uğruyor

Knop ve ekibi araştırmalar kapsamında lambalarla aydınlatılan çiçeğin, çevresinde hiçbir ışık kaynağı olmayan çiçeğe göre üçte bir oranında daha az ziyaret edildiğini ortaya koydu. Yapay ışıklardan etkilenmeyen bitkilere yaklaşık 300 böcek türü gelirken, ışık kirliliğine sahip bölgelerdeki bitkilerde bu sayının düştüğü gözlemlendi. Dünyada arı sayısının hızla azaldığı bir dönemde yapay ışıklar sebebiyle tozlaşmanın sekteye uğraması doğal denge açısından ciddi bir sorun olarak gösteriliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.