tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.09.2020

Turunçgillerin küçük mücevheri kamkat

Turunçgillerin küçük mücevheri kamkat

Kabuğuyla birlikte tüketilen tek turunçgil meyvesi olan kamkat kokusu ve tadıyla tüketiciyi cezbettiği kadar narenciye üreticileri için de kârlı bir alternatif sağlıyor.

Kumkuat ya da kamkat… Narenciye ailesinin en küçük üyesi olan bu sevimli meyve, diğerlerinden farklı tüketim şekliyle oldukça dikkat çekiyor. Türkiye’de yıldızı yeni yeni parlayan kamkatın her kesim tarafından tanınması için ise biraz ilgi ve pazarlamaya ihtiyacı var.

Doğu Asya ve Çin’de doğal yayılım gösteren çalı formlu meyve günümüzde Çin, Japonya ve ABD’de yetiştiriliyor. Görüntüsü ve biçimiyle limona, rengi ile de portakal benzeyen kamkat “turunçgil ailesinin küçük mücevheri” veya “altın portakal” olarak da adlandırılıyor.

Saksılara da sofralara da yakışıyor

Kamkat kabuğuyla birlikte tüketilen tek narenciye türü. Meyve olarak tüketiminin yanında marmelat, şekerleme, meyve suyu, kek ve pasta yapımında kullanılıyor. Bunlarla birlikte güzel kokusu ve görüntüsü ile süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor.

turuncgillerin-kucuk-mucevheri-kamkat1.jpg

Bitkinin Türkiye’ye girişi, tarihi İpek Yolu vasıtası ile Batum’dan Doğu Karadeniz bölgesine uzanmasıyla başlıyor. Kamkat bugünlerde Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinin sahil kesimlerinde giderek daha fazla sayıda üretici tarafından yetiştiriliyor.

Kilosu 20 TL’den satılıyor

Yetiştirme şartları diğer narenciye türleri ile benzerlik gösteren kamkatı, narenciye yetiştirilen hemen hemen her alanda yetiştirmek mümkün. Narenciye üretimi yapan üreticilerin rahatlıkla yetiştirebileceği bir ürün olan kamkat, kilogram fiyatının 20 TL’nin üzerinde seyretmesiyle de oldukça kârlı bir üretim kapısı olarak görülüyor.

Üretim olanakları ve sağladığı katma değer ile kamkat zaman zaman pazarlama krizleri yaşayan narenciye üreticisi için değerli bir alternatif olarak öne çıkıyor ve üretim alanlarında kendisine de yer verilmesini fazlasıyla hak ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.