tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.9.2017

Biyolojik mücadele destekleri açıklandı

biyolojik-mucadele-destekleri-aciklandi1.jpg

Sera veya açık arazide biyolojik veya biyoteknik mücadele yöntemleri kullanan üreticilere yönelik desteklere dair tebliğ yayınlandı. İşte ayrıntılar…

Tarımsal üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadele yürüten üreticilere yönelik destek ödemeleri açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğe göre örtü altında domates, patlıcan, biber, hıyar ve kabak; açık alanda ise domates, narenciye, elma, üzüm, zeytin, kayısı ve nar üreticileri destekleme kapsamında.

İşte desteklenen ürün ve yöntemler

Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği, hastalık ve zararlı mücadelesinde kimyasal çözümlere alternatif olan biyolojik mücadele yöntemlerini benimseyen üreticileri kapsayacak. Buna göre açık alan narenciyede görülen Akdeniz meyve sineği, domates güvesine karşı feromon ve tuzak kullanımı için dekar başına destek 45 TL’ye çıktı. Açık arazide zeytin üretiminde biyolojik mücadele yapan üreticiler dekar başına 30 TL destek alırken, yine açık alanda biyoteknik mücadele paket destek miktarı ise dekar başına 80 TL olarak belirlendi.

Destek miktarı nasıl hesaplanıyor?

Destek miktarları hesaplanırken ise üreticinin biyolojik/biyoteknik mücadelede kullandığı ürününe ait fatura baz alınacak. Destek tutarı, faturada yer alan bedelin mücadele yapılan toplam alana bölünmesiyle elde edilecek olan dekar maliyetini geçemeyecek.

Biyolojik mücadele destekleri açıklandı

Doğru uygulama yapmış olmak gerekiyor

Desteklerden yararlanmak isteyen sera üreticilerinin Örtü Altı Üretim Sistemi’ne (ÖKS), açık saha üreticilerinin ise Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerekiyor. Kullanılan bitki koruma ürününün ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması da zorunlu. Ayrıca örtü altında yararlı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması şart koşuluyor.

2017 yılı içinde biyolojik mücadele yöntemi ile üretim yapan üreticilerin desteklere son başvuru tarihlerini Resmi Gazete’nin ilgili sayısından öğrenebilirsiniz.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.