tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.8.2017

Kayısı hasadı için makine geliştirdi

kayisi-hasadi-icin-makine-gelistirdi.jpg

Malatya’da kayısının hasat süresini yarı yarıya azaltmak ve işçi maliyetleri düşürmek için makine geliştirildi.

Kayısıda hasat sezonu sona yaklaşırken Malatya’da sezon boyunca yaşanan yağışlar nedeniyle verim geçen yılın gölgesinde kalacağa benziyor. Ancak hasadı en zorlu meyvelerden biri olan kayısıda Mayıs-Ağustos sürecini en iyi puanla kapatabilmek için çalışmalar sürüyor.

Malatya'da hem öğretim görevlisi hem de bir kayısı üreticisi olan Sıddık Doğan, bu zorlu sürece katkı sunacak bir icat geliştirdi. Doğan, Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi adını verdiği icatla hem işçi sayısının yarı yarıya azalacağı hem de hasat süresinin kısaltılacağını söylüyor.

Nasıl çalışıyor?

Yaklaşık 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kayısı hasat makinesinin geliştirilmesine İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden de katkı gelmiş. Doğan, traktör ya da çapa yardımıyla çalışan makineyi her türlü araziye uygun olacak şekilde tasarlamış.

Buna göre ağaçtan toplanan kayısılar döküldükleri makine yardımıyla kalibrelerine göre küçük, orta ve büyük gibi sınıflara ayrılarak kasalarda toplanıyor. Çöpten arındırma işleminin ardından ise kurutulmaya hazır hale geliyor.

kayisi-hasadi-icin-makine-gelistirdi1.jpg

Vakit ve nakitten tasarruf!

5 işçinin en az 1 saate yapacağı işin makine yardımıyla yaklaşık 5 dakikada yapılacağını söyleyen Doğan, “Bu sayede hem maliyet azalıyor hem de zamandan tasarruf sağlanıyor” diyor. Doğan, “Bu gibi sistemler fabrikalarda sabit olarak kullanılıyor. Biz ise bunun farklı arazilerde çok enerji tüketmeden çalışabilen mobil versiyonunu yapmış olduk” diye konuşuyor.

1 ton kayısı fiyatında

“Makine ile en küçük kayısıyı en başta ayırma imkanına kavuşuyoruz. Böylelikle az ücret verilen kayısıyı daha az güneşte bekletiyorsunuz ve harcadığınız emek daha az oluyor” diyen Doğan, makinenin maliyetinin yaklaşık 1 ton kayısı fiyatında olacağını söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.