tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.8.2017

Tarımda yeni borsa dönemi başlıyor

Tarımda yeni borsa dönemi başlıyor

Hububat, fındık, zeytin gibi ürünlerde karaborsanın önüne geçmeyi hedefleyen Ürün İhtisas Borsası’nın yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tarım sektörü için önemli rol üstlenmesi beklenen Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşunda son aşamaya gelindi. Çalışma prensipleri açıklanan Borsada, lisanslı depolara giren ürünleri temsil eden elektronik ürün senetleri (ELÜS) işlem görecek.

Ürün İhtisas Borsasının Kuruluş, Faaliyet, İşleyiş ve Denetim Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Anonim şirket statüsünde olacak Borsa, tarımsal piyasalar ile finansal piyasaların entegre olmasını hedefliyor.

İşlemler gözetim altında olacak

Ankara merkezli olarak toplam 100 milyon TL sermaye ile kurulan Ürün İhtisas Borsası’nda depolanan ürünlere ait elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı tamamen elektronik ortamda ve tek bir platformda gerçekleştirilmiş olacak.

Yönetmeliğe göre Ürün İhtisas Borsası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan faaliyet izni almadan borsacılık işlemlerinde bulunamayacak. İşlemlerin rekabet koşulları ve gözetim altında ve eşleştirme yöntemiyle yapılacağı Borsada elektronik ürün senetleri ve vadeli işlem sözleşmelerinin alım-satım işlemlerinin kontrolü ve tescili zorunlu.

tarimda-yeni-borsa-donemi-basliyor2.jpg

Üretici ve yatırımcılar aynı platformda

Borsanın kuruluşunun tarım ürünleri piyasası için “devrim niteliğinde bir gelişme” olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci üretici, tüccar, sanayici ve bu piyasada işlem yapmak isteyen herkesin zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın elektronik ürün senedi alım-satımı yapabileceğini açıkladı.

Lisanslı depoculuk sistemini geliştirecek

Elektronik ürün senetlerinin altın, döviz, hisse senedi gibi birer yatırım aracı olarak kullanılabileceği bilgisini veren Tüfehkci, “Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyete geçmesiyle lisanslı depoculuk sistemi daha da büyük bir hızla gelişecek” şeklinde konuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.