tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.7.2017

Defnenin geleceğini kurtarmak için!

Defnenin geleceğini kurtarmak için!

Aşırı toplamadan dolayı geleceği tehdit altında olan defne arazilerinin korunması için hayata geçirilen Defne Eylem Planı çerçevesinde üretim ve ihracat çalışmaları sürüyor.

Yunan mitolojisinde yer alan bir öyküye göre; ateş ve şiir tanrısı Apollon’un karşılıksız aşkından kaçan su perisi Daphne, babası olan deniz tanrısı Peneus tarafından defne ağacına dönüştürüldü. Bu olaydan sonra yaprakları Apollon’un tacını süslemeye başlayan defne tarihin simge ağaçlarından biri haline geldi.

Ancak Anadolu ve Akdeniz coğrafyasının bu kadim bitkisinin geleceği son yıllarda toplayıcılığının artması nedeniyle ne yazık ki tehlike altında. Artan talep nedeniyle ormanlık bölgelere yakın yörelerde toplayıcılığı hızla artan defne, orman köylüleri için yeni bir kazanç kapısı oluşturmasına rağmen, aynı sebeple defne alanları hızla tahrip olmaya başladı.

Defne için eylem zamanı

Orman köylülerine ek gelir sağlamak, aynı zamanda defne alanlarının tahrip olmasının önüne geçmek amacıyla Orman Genel Müdürlüğü’nce (OGM) geçtiğimiz yıl itibariyle bir proje hayata geçirildi. Defne Eylem Planı adını taşıyan proje kapsamında 2016-2020 yılları arasında toplam 12 bin 500 dekar alanda iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmesi planlanıyor.

defnenin-gelecegini-kurtarmak-icin1.jpg

Makine desteği üretimi zorlaştırıyor

Defne Eylem Planı hakkında açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Faydalanılan alanlarda makineli çalışma imkanının olmaması, defne alanlarından iç kısımlara ulaşımı sağlayacak yol şebekesinin de yetersizliği bu eylem planının hazırlanmasını zorunlu hale getirdi" şeklinde konuşuyor.

Koru, üret, ihraç et!

Proje kapsamında şimdiye kadar 160 dekar alan koruma altına alındı, 520 dekar alanda iyileştirme çalışması tamamlandı ve 22 km yol yapıldı. Defne Eylem Planı çerçevesinde üretim aşamasında yer alan orman köylülerine 18,5 milyon TL gelir aktarılırken, 2016 yılı itibariyle 22 bin ton defne üretildi ve bu sayede 40 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

En çok Akdeniz’de yetişiyor

Dünyada çoğunlukla Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkelerde yayılım gösteren defne, Türkiye’de en çok Ege ve Akdeniz bölgeleri ile Karadeniz kıyılarında yetişiyor. Önemli tıbbi bitkiler arasında yer alan Akdeniz defnesi, dış ticaret gelirleri içinde de önemli bir yer tutuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.