tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.12.2016

Tütündeki tükeniş verime bile yansıyor

Tütündeki tükeniş verime bile yansıyor

Türkiye tarımında en büyük gerilemeyi yaşayan ürün olan tütün yeni destek sisteminde de kendine yer bulamadı. 5 yıl önce ihracatın önüne geçen ithalat ise artmaya devam ediyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun bütçesinin de gündeme geleceği 7 Aralık’taki toplantıdan bir hafta önce tütün mamullerine bir zam daha geldi.

Tütün, Türkiye’nin tarımsal üretiminde en büyük düşüşü yaşayan ürünlerin başında. 1995'e oranla yarı yarıya azalarak 68 bin tona düşen rekolte 100 yıl öncesinin üretim düzeyine kadar gerilemiş durumda.

Tüketmekten değil üretmekten vazgeçiliyor

Tütünde ithalat-ihracat miktarı ilk kez 2011’de eşitlenirken, bu tarihten itibaren denge ithalattan yana salınmaya başladı. 2015 yılında 92 bin ton tütün ithal eden Türkiye’nin üretimi 53 bin tonda kaldı. TAPDK verilerine göre sigara yasaklarının başladığı 2009’dan bu yana sigara tüketiminde yalnızca yüzde 10 civarında bir düşüş yaşandı.

Özelleştirmeden sonra düşüş hızlandı

Şark tipi tütün ya da uluslararası pazardaki ismiyle oryantal tütün pazarının geçmişte en önemli oyuncularından olan Türkiye’de bugün itibariyle üretilen tütün miktarı, 2008’de ihraç edilen 150 bin ton ürünün yarısında bile az. 2008 yılı, TEKEL’in sigara biriminin de özelleştirildiği tarih.

tutundeki-tukenis-verime-bile-yansiyor1.jpg

2002’den beri tütüne destek yok

Tarımsal desteklerin havza bazlı olarak yeniden düzenlendiği Milli Tarım Projesi kapsamında tütün üreticilerinin yer almaması tütün kooperatiflerinin yanı sıra tütün üretimiyle ön plana çıkan bölgelerde ziraat odalarının da tepkisine neden olmuştu.

Aslında tütüne olan desteğin kesilmesi bundan 14 yıl öncesine dayanıyor. 1990’ların ortasında üretimin 300 bin tonla rekor seviyeye ulaşmasından kısa bir süre sonra kesilen tütün destekleme alımları bugün gelinen noktanın habercisi gibi.

Verimde bile düşüş var!

TÜİK verilerine göre son 20 yılda tütün ekili araziler 200 bin hektardan 90 bin hektara geriledi. Asıl ilginç olan ise, pek çok yeni teknolojiler ve yöntemler ile çoğu tarım ürününde yükselen verimin tütünde düşmüş olması. 1995’te dekar başına 97 kg olan verimlilik 2014’te 74 kg’ye gerilemesi dikkat çekici.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.