tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.10.2016

Bu illerde bitkisel hazineler ortaya çıkarıldı!

Bu illerde bitkisel hazineler ortaya çıkarıldı!

Türkiye’deki bitki çeşitliliği araştırmaları kapsamında Bursa, Afyon ve Samsun’da yüzlerce endemik bitki ortaya çıkarıldı. Biyoçeşitlilik yarışında ise Van en zengin il olarak ilk sırada gidiyor.

Türkiye’nin biyoçeşitlilik haritasını oluşturmayı hedefleyen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’nde (UBENİS) 26 ilde çalışmalar tamamlandı. Proje kapsamında pek çok ilde yeni endemik bitkiler ortaya çıkarıldı.

Bursa ve Afyon’un gizli hazineleri!

2014’te başlayan araştırmalar kapsamında Bursa’da 155, Afyon’da 132, Samsun’da 100, Osmaniye’de 90, Ağrı’da ise 83 yeni endemik bitki çeşidi keşfedildi. Çalışmaların tamamlandığı iller arasında en çok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan iller 422 tür ile Sivas, 382 tür ile Ankara, 343 tür ile Afyon ve 341 tür ile Erzurum oldu.

bu-illerde-bitkisel-hazineler-ortaya-cikarildi2.jpg

En zengin bitki örtüsü Van’da

26 il içinde en zengin biyoçeşitliliğe sahip il ise 2571 farklı bitki türünün yetiştiği Van. Proje boyunca bitki envanteri en çok genişleyen il ise Sinop oldu. Sinop’un 2014 yılı öncesi verilere göre 1187 farklı bitki türüne daha ev sahipliği yaptığı ortaya konuldu. Antalya, İzmir, Balıkesir, Diyarbakır, Niğde, Kastamonu gibi zengin flora yapısıyla bilinen illerde ise araştırmalar sürüyor.

2018’de tüm illerde tamamlanmış olacak

81 ili kapsayan UBENİS ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2007 yılında hizmete giren Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’nda bulunan veriler de son 2 yılda iki katına çıktı. Bitkisel çeşitliliğin yanı sıra fauna, habitat ve özellikli alan envanterlerini de içeren projenin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.