tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.10.2016

Narenciye fetret devrinden çıkmayı bekliyor

Narenciye fetret devrinden çıkmayı bekliyor

Hasat sürecine giren satsuma mandalinalarda Rusya sevinci yaşanırken, tarlasera.com narenciye ihracatında 2016 yılının verilerini değerlendiriyor.

Rusya ile “tarım barışı”nda ilk somut adım atıldı ve ihracat kapılarından öncelikle narenciye ürünleri geçmeye başladı. Bu müjdeli haber, özellikle tam da hasat dönemine girilen satsuma tipi mandalina üreticileri ve komisyonculara ilaç gibi geldi.

İhracattaki yükseliş duraksadı

Türkiye’nin narenciye ihracatında Rusya Irak ile birlikte açık ara ilk sırada yer alıyor. 2016 yılı ile birlikte mandalina ve portakal ihracatının durdurulduğu Rusya pazarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 60’a varan daralma göze çarpıyor.  

2015 yılı karşılaştırıldığında Türkiye’nin narenciye ihracatının yüzde 6, ihracat gelirinin ise yüzde 7 arttığı görülüyor. Bu oranlar son yıllardaki hızlı yükselişte bir duraksama olduğuna işaret ediyor.

En çok gelir kaybı mandalinada

Satsuma mandalinalar Türkiye’nin toplam narenciye ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. 2015 yılının başından uçak krizinin yaşandığı döneme kadar Türkiye’nin toplam mandalina ihracatı 113 bin ton civarındaydı. Bu ihracattan elde edilen gelir ise 61 milyon doları bulmuştu.

narenciye-fetret-devrinden-cikmayi-bekliyor1.jpg

2016 yılında Rusya pazarının devreden çıkmasıyla narenciyeler arasında en çok gelir kaybı yüzde 5 ile mandalinada yaşandı. Oluşan boşluğun ise diğer ülkelerle telafi edilerek ihraç miktarının 124 bin tona çıktığı görülüyor.

Boşluk bu ülkelerle telafi edildi

Türkiye’den mandalina talebinde Rusya ile birlikte başı çeken Irak’a geçen yıla göre 15 bin ton daha fazla ürün ihraç edildi. Ancak asıl kurtarıcı rolünü diğer ülkeler üstlendi. 2016 yılında Belarus pazarı 6 kat, Suudi Arabistan pazarı 4 kat, Ukrayna pazarı ise 3 kat büyüdü.

Krizin gizli kurbanı limon

2016’da en olumsuz tablo ise narenciye ihracatının lokomotifi olan limonda yaşandı. Ambargo kapsamına alınmayan ender ürünlerden biri olsa da, Rusya’ya giden limonun geçtiğimiz yıla oranla yüzde 32 azaldığı görülüyor. Benzeri bir düşüşün Irak pazarında da yaşandığı düşünülürse limon ihracatında zorlu bir yılın geride bırakıldığı söylenebilir.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.