tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.4.2016

Trabzon’da yerçekimine karşı tarım!

Trabzon’da yerçekimine karşı tarım!

Trabzon-Akçaabat’ta iki üretici, teleferik sisteminden ilham alarak ürettikleri çapalama makinesi ile yüzde 70 eğimli arazide tarım yapabiliyor.

Makineli tarım için eğimli arazilerde tarım yapmak en zorlu işlerden biri. Bu zorlu görevi belli ölçülerde getirebilmek için modern tarım makinelerine yeni özellikler kazandırılıyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde iki üretici ise adeta imkansızı gerçekleştirdi ve tam yüzde 70 eğime sahip arazide makineli tarla bitkisi üretimi yapmayı başardı. Teleferik sisteminden ilham alan üreticiler, kendi imkanlarıyla geliştirdikleri çapalama makinesiyle adeta yerçekimine meydan okuyor!

İnşaat makarası ile çalışıyor

Kaleönü mahallesinde üretim yapan İlyas Bozali ve Aslan Aktepe, öncelikle patpat olarak bilinen aracı bir çapalama makinesi olacak şekilde modifiye etmiş. Kamyonet şanzımanı ve dinamo yardımıyla çalıştırdıkları bu çapalama makinesini inşaat çekme makarasına bağlayan üreticiler, bu sayede dikey arazide üretimi mümkün kılmış.

4 günlük iş 2 saatte tamamlanıyor

Önceleri 3-4 günde çapalayabildikleri araziyi makine sayesinde 2 saatte çapalayabildiklerini söyleyen İlyas Bozali, “Makaranın yukarıdan çektiği patpat kendiliğinden gidiyor, biz de sadece el yordamıyla kontrol ediyoruz. Bunu kullanmak için yalnızca 2 kişi yeterli” diyor.

Destek olursa yaygınlaştırabiliriz

Projeyi bin TL masrafla yalnızca 1 haftada gerçekleştirdiklerini söyleyen Bozali, “Çevreden ‘Bizim de bahçemizi sürün’ talepleri alıyoruz. Devlet hibe desteği verirse biz bu işi yaygınlaştırırız ve yöredeki vatandaşlara da yardımcı oluruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.