tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.2.2016

Bitki moleküllerinden nanopestisit

Bitki moleküllerinden nanopestisit

Niğde ve Hacettepe Ünversitelerinin ortak yürüttüğü çalışma ile sebze-meyve moleküllerinden pestisit üretildi. Pestisit, geleceğin nano boyuttaki bitki koruma ürünlerine emsal oluşturuyor.

Meyve ve sebzelerin yapısında bulunan biyoaktif moleküllerden nanoteknolojik yöntemlerle pestisit geliştirildi. Niğde ve Hacettepe Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü çalışma sonucu geliştirilen “nanopestisit”lerin doğa ve insan sağlığı açısından risk içermediği belirtiliyor.

Antimikrobiyal moleküllerden üretildi

Tarımda kimyasal mücadele için nano boyutta ürünler geliştirmeyi hedefleyen proje Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalı tarafından sürdürülüyor. Proje kapsamında meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan ve yüksek antimikrobiyal etkiye sahip moleküllerden bitki koruma ürünü elde edildi.

En çok sebze ve turunçgillerde

“Bitki kökenli bu moleküllerin yüksek düzeyde pestisit özelliğine sahip olduğu ortaya konuldu” diyen Niğde Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Özgen, sayıları 40 binin üzerinde olan biyoaktif moleküllerin en yoğun olduğu tarımsal ürünleri sebze türleri, turunçgiller, baklagiller, soğan ve çay olarak sıralıyor. Özgen, “Toksik etkisi bulunmayan bu moleküller doğal tarım ilaçlarının geliştirilmesi için büyük bir olanak sunuyor” şeklinde konuşuyor.

Bitkiden bilgisayar üretmek de hayal değil!

Özgen, bitki korumada nanoteknolojik yöntemlerin hastalıkları önleme, erken hastalık tespiti, konvansiyonel ilaç ve gübrelerin tüketiminin azaltılması ve bitki ıslahı açısından gelecek vadediyor. “Nanobiyoteknoloji” olarak da bilinen bu alandaki çalışmaların, gelecekte verimli ve sürdürülebilir bir tarımın yanı sıra farklı sektörleri de etkilemeye başlayacağı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre nanobiyoteknoloji ile yakın gelecekte örneğin bir bilgisayarı tamamıyla bitkisel hammaddelerden üretmek hayal değil.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.