tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.2.2016

Türkiye'de üretildi, ama Türkiye'de yasak!

Türkiye

Türkiye’de ilk kez bir transgenetik sebze geliştirildi ve Tuta’ya dirençli domates üretildi. Ancak GDO üretiminin yasak olduğu Türkiye’de bu ürün şu an için laboratuvarda kalmaya mahkum.

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) Tuta absoluta’ya karşı dirençli genler domatese aktarıldı. Bu domates, Türkiye’de başarılı sonuç alınan ilk transgenetik sebze ürünü denemesi olma niteliğini taşıyor.

Tuta’yla mücadele eden gen

Domates üretimindeki en önemli zararlılardan olan Tuta absoluta’ya karşı kimyasal mücadele zorluklarla yürütüyor. Kalıntı sorunu da işin bir diğer risk boyutu. İTYE’de geliştirilen domates çeşidi ise Tuta larvalarını etkisiz hale getiren Cry1Ac geninin aktarılmasıyla elde edildi. İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, yapılan testlerde diğer domatesler yüzde 100 canlı larva içerirken trangenetik çeşitlerde bu oranın yüzde 7’ye kadar düşebildiğini söylüyor.

Türkiye’de üretim hala yasak

Uzun çalışmaların ardından olumlu sonuç veren araştırma Türkiye’de bitki genetiği adına önemli bir adım olsa da, şimdilik laboratuvar ortamında kalmaya mahkum. Çünkü bilindiği gibi Türkiye’de genetiği değiştirilmiş (GD) tarım ürünü üretmek yasak. GD domatesin araştırma amacıyla üretildiğini söyleyen Doğanlar, “Ancak gelecek yıllarda üretim izni çıkarsa elimizde hazır bir çeşit olacak” şeklinde konuşuyor.

Yeni dayanıklı genlere ihtiyaç artıyor

Türkiye’de GDO’lara karşı var olan önyargıya vurgu yapan Doğanlar, “Transgenetik teknoloji ile geliştirilen ve çevre testleri yapılmış ürünler bilinenin aksine en güvenilir teknolojidir” diyor ve ekliyor: “Zararlıların yeni ırkları çıkıyor. 40-50 yıllık mevcut genlerle gelecek yıllarda ürün alma ihtimali bulunmuyor. Ürünler dayanıklılığını yavaş yavaş kaybederken yeni dayanıklı genlerin bulunması büyük önem taşıyor.”

Dünyada GD domates çeşidi yok

Dünyada geliştirilen ilk GD tarım ürünü de FlavrSavr adında bir domates çeşidiydi. Uzun raf ömrüne sahip bu ürün birkaç yıl sonra üretimden kalktı. Bugün ise yaygın kanının aksine dünya genelinde ticari olarak üretilen ve tüketilen bir GD domates bulunmuyor.


Yorumlar
  • Okan Şahan

    GDO lu ürünlerin üretiminin yasak olmasına rağmen böyle bir çeşitin geliştirmesi güzel. Bu araştırmaların yapılması gerekiyor. Çünkü gelecekte eğer gdo serbest olursa bu konuda geri kalmamalıyız.

  • Erdem Güner

    Tuta absoluta çok büyük bir problem. Ama haberiniz bilgi olarak eksik. Transgenetik domates çeşidi dediğiniz çeşit gen transferini hangi canlıdan almış? Başka bir domates çeşidinden aldıysa transgenetik değildir; GDO'dur. Eğer transgenetik ise hangi canlıdan gen transferi yapıldığını anlatmanız gerekir. Bu bilgiyi vermediğiniz sürece haberiniz hiç bir şey anlatmıyor. Bu en önemli bilgiyi Enstitü'den bilgi alırken sormadıysanız, fena! Enstitü'nün bu bilgiyi sizden sakladığını düşünmek ise daha da korkutucu! Sonuç olarak haberinizde çok önemli bir eksik var.

    Nazimi Açıkgöz

    Güzel bir yorum. Cry1Ac - Bacillus thuringiensis bir bakteri proteini. Bu bakteri organik tarımda insektisit olarak da kullanılır. http://blog.milliyet.com.tr/dunyada-yeni-islah-teknikleri-meyvelerini-vermege-basladi/Blog/?BlogNo=594118

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.