tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.11.2015

Bu mutfakta kariyer var

 

Mutfak Sanatları Akademisi’nden Yönetici Eğitmen Şef Cem Erol: “Yemek kültürlerini, aslında o bölgede yetişen ürünler belirliyor. Daha doğal, mevsimsel ürünlerle yapılan yemekler, her zaman için daha lezzetli oluyor ve bu farkındalık arttıkça da tüketici iyi yemeğin peşinde koşuyor.”

Mutfak sanatı son dönemin en popüler mesleklerinden. Yemekleri adeta bir sanatçı edasıyla hazırlayan şefler, damaklara olduğu kadar gözlere de hitap ediyor. İyi bir şef olabilmenin sırrıysa; yetenek kadar sağlam bir eğitimden de geçiyor.

Türkiye’de bu alanda ilk akla gelen okullardan biri Mutfak Sanatları Akademisi (MSA). Mutfakta kariyer isteyenleri bir araya toplayan MSA dünyanın saygın mutfak okulları arasında. Türkiye’nin de Mili Eğitim Bakanlığı’nca onaylı, sertifikalı mezun veren ilk özel mutfak okulu olma özelliğine sahip. Mutfak kültürüyle tarım ürünleri ilişkisi arasındaki bağı ortaya çıkarmaya çalışan tarlasera, dünyaca ünlü şeflerden sonra bu kez de işin okuluna, yani MSA’ya mikrofon uzattı.

Mutfak Sanatları Akademisi’nin kuruluş hikayesini paylaşabilir misiniz?

Türkiye’de yiyecek-içecek sektörünün ihtiyaçlarıve mesleki eğitim alanında nasıl programlar olması gerektiği üzerinde yapılan çalışmaların ardından 2004 yılında MSA’nın temelleri atıldı. Böylece ilk uluslararası diplomalı Profesyonel Aşçılık ve Pasta-Ekmekçilik programları ile, hala en çok talep edilen eğitimlerinden biri olan Profesyonel Yiyecek-İçecek İşletmeciliği eğitimleri verilmeye başladı. MSA halen mesleki eğitim konusunda uzman 3 ayrı uluslararası akreditasyon kurumu olan City&Guilds, SQA ve Pearson tarafından akredite. 2011 yılında ise Dünya Şefler Birliği (WACS) MSA’yı Dünyada Eğitim Kalitesi En Yüksek Profesyonel Aşçılık Okulu ödülüyle onurlandırdı.

MSA’da öğrenciler nasıl bir eğitim sürecinden geçiyor? Tüm dünya mutfaklarını öğretiyor musunuz yoksa ağırlıklı olarak üzerinde durduğunuz bir mutfak var mı? Öğrencilerimiz mutfaklara girmeden önce ilk hafta gıda güvenliği, iş güvenliği, maliyet hesaplama, depolama, beslenme ve menü planlama gibi bazı teorik konularda ders görüyorlar. Pratik dersler, daha teknik konular içeriyor. Pişirme tekniğini doğru uygulamayı öğrendiğiniz takdirde, tüm mutfakların yemeklerini yapmanız mümkün. Teknik uygulamalarımızı Fransız, İtalyan ve Uzak Doğu mutfaklarının ürünleri ile yapıyoruz. Bunun yanı sıra; “MSA’dan çıkan her öğrenci, klasik Türk mutfağını derinlemesine bilmeli” ilkesi ile öğrencilerimiz Klasik Türk Mutfağı dersleri de görüyor.

Sizce lezzetli bir yemeğin sırrı nedir? Yemeklerde kullanılan sebze ve meyvenin kalitesi yemeğin lezzetini ne ölçüde etkiliyor?

Bana göre lezzetli yemeğin sırrı, doğru pişirme teknikleri ile tarım ürününün en üst kalite ve tazelikte buluştuğu noktadır. Tarım ürünü herhangi bir sebze, meyve veya protein olabilir. Kullanılan ekipmanın doğru seçilmesi, ısı ve zaman denkleminin çok iyi yapılması ve hatta o yemekte bir sıvı kullanılıyorsa, çok iyi kalite bir kemik suyunun kullanılması gibi faktörler yemeğin lezzetini etkiliyor.

Sebze-meyve seçiminde dikkat ettiğiniz özellikler neler?

MSA için sebze ve meyvelerin satın almasını, İstanbul’un seçkin manavlarından ve yöresel ürün tedarikçilerinden sağlıyoruz. Okulumuza her gelen tarım ürünü, şeflerimiz tarafından kalite kontrolü yapıldıktan sonra mutfağımıza ve depomuza alınıyor.

Sizce tarım ürünleri ve yemek kültürü arasında nasıl bir ilişki var? Tarımsal üretim metotlarındaki değişiklikler insanların lezzet algısını nasıl etkiliyor?

Yemek kültürlerini, aslında o bölgede yetişen ürünler belirliyor. Daha doğal, mevsimsel ürünlerle yapılan yemekler, her zaman için daha lezzetli oluyor ve bu farkındalık arttıkça da tüketici iyi yemeğin peşine koşuyor.

İyi bir şef olabilmek için genç şeflere tavsiyeleriniz neler?

İyi bir şef olmak isteyen gençlere araştırmalarını, okumalarını, iyi şeflerin yanında çalışmalarını, gezmelerini, dışarıda iyi lokantaları eneyimlemelerini, disiplinli olmalarını ve sabırlı olmalarını önerebilirim.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.