tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2015-11-02 09:21:54

Ege‘de beyaz altının üretimi geriliyor

Önemli pamuk üretim merkezleri arasında olan Ege Bölgesinde pamuğun ekim alanı git gide daralıyor. Pamuk ekim alanı, 2002 yılına göre yüzde 61 gerilerken üretici sayısı 62 binden 12 bine düştü. 2015 -2016 döneminde ise üretimde yüzde 38 oranında düşüş bekleniyor. İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası‘nın katkılarıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü‘nün gerçekleştirdiği çalışma ile uzaktan algılama yöntemiyle pamuk üretim ve rekolte tahmininde bulundu. Ege‘de pamuk üretimi, yüzde 38 gerileyerek 129 bin 803 ton olması bekleniyor. 2015/2016 sezonunda, bir önceki sezona göre bölgede pamuk ekim alanlarının yüzde 9,2 oranında azalarak 82 bin 652 hektara, ortalama kütlü veriminin de yüzde 9 gerileyerek dekar başına 413 kilograma kadar düşeceği tahmin ediliyor. Son yağmurlar nedeniyle de randıman oranının yüzde 38‘e kadar gerileyeceği ve pamuk üretiminin 129 bin 803 ton olacağı bekleniyor. Türkiye’de pamukta beklenilen 570 bin ton seviyelerindeki üretimdeki gerilemeden dolayı tekstil sektöründe de ham madde ihtiyacının karşılanamaması sonucuyla ithalatın artması bekleniyor. Bu nedenle, 2014-2015 sezonunda 1 milyar 400 milyon değerinde 800 bin ton pamuk ithalatı gerçekleşirken 2015-2016 sezonunda ithalatın 900 bin tonu aşacağı öngörülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.